Гребане: Сила и състояние на гребците

rowingtheindianocean

Гребането натоварва тежко тялото, което прави програмата за предварителна подготовка за гребчика от съществено значение. Стеф Ийвс разглежда методите, използвани от топ гребните клубове по целия свят.

Гребците са едни от най-силните и силни спортисти в света, благодарение на тренировки за спорт, който работи всеки мускул в тялото и изисква изключителна издръжливост. Те обаче са склонни и към справедлив дял от наранявания, поради интензивното натоварване на долната част на гърба по време на всеки удар и изискването многократно да се усукват на една страна.

Гребното полезно ли е за кондициониране?

Тренировката за сила и кондиция е важна част от поддържането на тези спортисти във върхова форма, като им помага да победят и минимизира риска от нараняване. В центъра на това обучение са гребните машини или „ергове“.

„Гребната машина е основата за фитнес в британския отбор по гребане“, каза гребецът на GB и олимпийският златен медалист Will Satch. „Независимо дали става дума за дълга, стабилна линия за 90 плюс минути или за кратък участък с висока интензивност, гребната машина не може да бъде победена.“

Тъй като спортът се провежда на вода, има много променливи, като течения и ветрове, които могат да повлияят на скоростта на лодката. Използвайки ергове, спортистите и треньорите могат да измерват и сравняват надеждно времето, което позволява проследяване на напредъка.

„Греблото с гребло е най-добрият инструмент за тестване и обучение, тъй като той контролира много объркващи променливи, позволявайки по-усъвършенстван и обективен подход“, каза говорител на треньорския екип на университета в Лафборо.

В Университетския лодочен клуб в Мелбърн (MUBC) в Австралия, тренировъчната площадка за олимпийските игри, гребните машини се използват за тренировки поне три пъти седмично за изграждане на издръжливост и сила за спортистите.

Сила и състояние като гребец

„Правим много стабилни тренировки с нисък интензитет, но с голям обем на ергове, както и някои спринтови работи“, каза Франц Имфелд, мениджър с висока производителност на MUBC.

Крос обучение

Докато гребането по вода и на закрито е голяма част от тренировъчната програма за елитни гребци, треньорите подчертават важността на добавянето на малко крос тренировки към сместа. Един от най-популярните методи за кръстосано обучение е колоезденето – както на закрито, така и на открито.

Златният медалист от двойки от Нова Зеландия Ерик Мъри похвали Wattbike, като помогна на него и съотборниците му да постигнат успех на борда.

„Има четири основни тренировъчни компонента по гребане“, обясни той. “Гребане в ефир, гребна машина, фитнес и велосипед. Този мотор беше неразделна част от моето обучение и по-широкия екип по гребане на NZ. По-специално Wattbike ви позволява лесно да следите резултата си.”

Колоезденето и гребането често вървят ръка за ръка, защото и двамата изискват експлозивна сила на краката. Използвайки гребна машина и вътрешен велосипед, треньорът може да гарантира, че гребецът ще остане психически освежен, както обяснява Том Кенън, помощник-ръководител на лодка в Latymer Upper School в Лондон: „Моторите на закрито ни позволяват да променяме тренировките си, за да поддържаме спортистите стимулирани през целия сезон. Често го използваме в по-дълга, по-стабилна държавна сесия за поддържане на издръжливост или по-кратък и по-висок интензитет за работа на мощност.

“Колоезденето на закрито дава на атлетите умствена почивка от ерго и водни сесии и им помага да се чувстват психически освежени, докато поддържат тренировката.”

Освен че предлага разнообразие, Cannon казва, че Wattbike се е доказал и като чудесен инструмент за измерване на производителността във времето.

„След като присъствахме на семинар на [спортен учен] Еди Флетчър, ние го използвахме, за да наблюдаваме развитието на някои спортисти, а не традиционните ергове или тежести“, казва той. “Тези, които не могат да гребят заради контузия, често я използват, за да поддържат тренировката си постоянна и да поддържат издръжливостта си, докато са на път да се върнат към пълна физическа форма.”

Мощност

В допълнение към кардио тренировките, голям акцент се поставя върху силовата работа, която помага на спортистите да извлекат максимума от всеки удар, който предприемат на лодката.

Гребците от университета Лафборо тренират в своята фитнес зала Powerbase, проектирана в сътрудничество с Technogym, като се фокусират върху традиционните тренировки, базирани на теглото.

„Основни движения, като клякане и мъртва тяга, се поддържат от по-динамичните олимпийски лифтове – хващане и почистване и дръпване – а варианти като високи повдигания са идеални, защото използват координираното движение на цялото тяло, необходимо за гребане“, каза Лафборо Говорител на университета.

Подобна програма се следва от MUBC, с допълнително обучение, за да се гарантира, че мускулите на спортистите поддържат механиката на гребното движение.