Гребане

Добре дошли в спорта гребане! Може да се почувствате като „риба без вода“, ако за първи път научавате за този спорт. Използват се много термини, специфични за гребането, и докато вашият атлет напредва в спорта, ще ги чувате на състезания, маси за вечеря и по време на прибиране след тренировка. Не се притеснявайте, скоро ще научите езика.

Разделът Гребане 101 съдържа информация и дефиниции, които ще ви помогнат да имате по-добри познания за спорта, който вашият атлет разбира и харесва.

Кой е на борда на лодката?

Спортистите, които хващат гребло, седят назад в лодката и осигуряват силата за задвижване на лодката надолу по курса, са известни като гребци, гребци и гребци.

Рулевият, произнасян cox’n, е гребецът, който ръководи лодката, извиква плана на състезанието и стимулира гребците.

Метене и изчистване

Скулинг и размах гребане са двата стила на гребане. Скулинг лодките почти никога не разполагат с рулеви и всеки гребец има две гребла, всяко с дължина около 9,5 фута. Всеки гребец в греблото има само едно гребло, което е дълго около 12 фута. Рулевият може да присъства или да не присъства в по-малките лодки; обаче рулевият в 8-ки, най-голямата лодка, винаги присъства.

Един от гребците е отговорен за управлението на лодката в лодки без рулев. Гребецът в носа на лодката, позицията, която е най-близо до края на лодката, обикновено е първият, който пресича финалната линия. Те управляват, като насочват други гребци в лодката, за да променят силата си на теглене, но може да имат и управление с пръсти, което означава, че кракът им е закачен за тел, който движи кормилото.

Лодките на всяка дисциплина получават номер и уникално име.

Следните са лодките:

1x – веднъж
2x – два пъти
четворно –
Следват примери за лодки за почистване:

2- – понякога известен като “чифт” (без рулеви) или 2+, двойка с рулеви или просто “двойка с.”
4- права четворка, лодка за четирима без рулев, или 4+, четворка с рулеви 8+ – „осмица“, тези лодки винаги имат рулеви.
Гребците могат да правят дълги мощни удари с греблата и в двата вида състезания, защото седалката им се движи, докато краката им са в обувки, прикрепени към дъска за крака. Дизайнът на черупката постига динамичен баланс на скорост и сила. Черупката с 8 гребни, например, е дълга 60 фута, тежи по-малко от 220 паунда и може да носи екипаж до 1800 паунда.

Гребла

Греблата не само задвижват лодката през водата, но също така работят като балансьори, за да помогнат на лодката да се „настрои“ или да балансира. Всяко гребло е закрепено във въртяща се ключалка, свързана с такелажа.