Гребло 101

Това, което започна като метод на транспорт в древна Гърция, Рим и Египет, оттогава се превърна в един от любимите спортове на Америка – гребането. Гребането беше първият отборен спорт, за който се състезаваха в САЩ и продължава да бъде популярен състезателен спорт в много училища. В днешното състезание гребците могат да се състезават самостоятелно или в отбори с най-големия от двама, четирима или дори осем. Гребането беше и първият спорт в САЩ, който има национален орган за управление. Това ръководство ще обхване основите на гребането, от състезания до различни видове лодки и техники на удар. Прочетете пълното ръководство или преминете към определен раздел:

  • На колко години е гребането?
  • Какви са категориите в гребането?
  • Какво трябва да знаете за състезанията
  • Какви са видовете лодки?
  • Каква е позицията на гребния отбор?

Гребане Бързи факти

Гребването се връща към около 1000 г. пр. Н. Е., След като ранните хора откриха, че греблата са по-ефективни от греблата, а плъзгащите се седалки улесняват упражняването на сила срещу греблата и кара лодката да върви по-бързо. Гребът продължи да расте бързо, набирайки популярност около средата на 1850-те. Лодкарите дори си изкарват прехраната със спорт, въпреки че имената им почти не се споменават в началото. Те са известни дори с лодките си. По времето на Гражданската война обаче тези хора започнаха да получават признание. Подобните на братята Биглин и Уорд са уважавани личности, които се състезават до 3000 долара на състезание. През 1896 г. гребането се извършва на съвременните олимпийски игри, но лошото време принуждава служителите да отменят събитието. Първото състезание по гребане за мъже в тежка категория на Олимпийските игри е през 1900 г., като състезанието за жени е добавено през 1976 г.

Какви са категориите за гребане?

КАКВИ СА КАТЕГОРИИТЕ НА ВЕСЛЕНИЕТО?

Подобно на повечето спортове, гребването се разделя на различни видове събития и групи. Има два вида състезания по гребане – скулптуриране и метене на греблото – и всяко събитие се разпада на леки и отворени тежести. Що се отнася до отворените категории, всеки спортист може да се присъедини, независимо от телесното тегло. За леки събития мъжете не трябва да надвишават 160 паунда, а изчисленото средно тегло сред спортистите в една лодка не трябва да надвишава 155 паунда. В женското шоу жените, които се състезават в леката категория, не могат да тежат повече от 130 килограма, но няма средно тегло за дамска лодка. След това шоуто се разделя по възраст. Състезатели под 19-годишна възраст, които няма да са навършили 19 години през текущата календарна година или все още посещават средно училище, са включени в категорията младши. Следва категорията U-23, след това майсторът. Традиционно, състезателите по гребане успяха да постигнат майсторски статут, след като навършиха 27 години, но много събития днес предлагат обновени майсторски групи, където спортистите трябва да са само на 21 години. Тези майсторски събития обикновено са разделени на възрастови подкатегории с буквено обозначение и атлети от всички възрасти са добре дошли да гребят в открити събития.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА РАСАТА

Повечето състезания по гребане и международни състезания в САЩ са 2,25 мили или 2000 метра. Това състезание е известно като спринт, което се използва в национални, спортни, световни и олимпийски състезания. Има шест до осем линии с всеки участък от 500 метра, маркиран с поплавък. Въпреки това състезанията за юноши обикновено са 1500 метра, а майсторите – 1000 метра. В началото на състезанието лодките се нареждат на определената лента, докато някой във всяка лента все още държи кърмата на лодката. Длъжностно лице, често наричано подравнител, проверява всяка лодка, за да се увери, че всички лодки са обърнати към курса и са равномерно позиционирани в началото. На екипажа се разрешава едно грешно стартиране в състезание, но се дисквалифицира, ако го направи два пъти. В случаите, когато оборудването се счупи в рамките на първите 100 метра, като повредено гребло, те спират състезанието и го рестартират, след като екипажът е поправил оборудването. Гребците могат да напуснат лентата си по време на състезанието без наказание, стига да не пречат на ничий шанс за победа. След спринт гребците обикновено гребват още пет до десет минути, за да се охладят. През есента гребците могат да се състезават и в надпревари с глава, които са с дължина от 4,5 до три мили. В това състезание лодките във всяка дивизия стартират отделно на интервали от 10 секунди и се нареждат по реката с препятствия като мостове или завои. Екипажът на главната победител в състезанието има най-кратко време между началото и края. гребците могат да се състезават и в надбягвания с глава, които са с дължина от 4,5 до три мили. В това състезание лодките във всяка дивизия стартират отделно на интервали от 10 секунди и се нареждат по реката с препятствия като мостове или завои. Екипажът на главната победител в състезанието има най-кратко време между началото и края. гребците могат да се състезават и в надбягвания с глава, които са с дължина от 4,5 до три мили. В това състезание лодките във всяка дивизия стартират отделно на интервали от 10 секунди и се нареждат по реката с препятствия като мостове или завои. Екипажът на главната победител в състезанието има най-кратко време между началото и края.