Какви плоски умения са ви необходими, преди дори да помислите за бяла вода?

rowingtheindianocean

Ключовото нещо е да бъдете напълно удобни в навигацията на каяка във всяка посока. Това така или иначе е очевидно важно за апартамента, но когато се качите на бяла вода, е абсолютно важно да бъдете бързи и умели да движите каяка си наоколо, защото в бялата вода винаги има толкова много препятствия, които трябва да избягвате.

Какви допълнителни техники са ви необходими за бяла вода?

На плоска вода можете просто да държите лодката през цялото време плоска, но на бяла вода трябва да можете да оградите или да наклоните каяка си. Трябва да можете да запазите контрол над него, когато започне да се връща, защото това ви помага да бъдете стабилни в теченията. Да се ​​научиш да свиваш ескимо също е голямо предимство, защото наистина ти дава много повече самочувствие и ти помага да напредваш много по-бързо на бяла вода.

Как да научите тези допълнителни умения?

И двете техники могат да се научат на закрито в басейн, където е приятно и топло. Това е добро място за начало, но те могат да бъдат тествани истински само когато се качите на малко движеща се бяла вода.

Какви неща трябва да имате в списъка си с отметки, преди да ударите бяла вода?

Трябва да сте добър плувец, да знаете основите за четене на бяла вода и да знаете как да се пазите в безопасност на реката.
Свързани

Колко при осъществяването на прехода е доверието?

Както при всеки друг адреналинов спорт, доверието е наистина важно. Ако имате страх от бяла вода, никога няма да се научите как да я овладеете. Имайте предвид обаче, че прекалената увереност също може да бъде опасна. Бялата вода може да бъде изключително мощна.

Кога, къде и как преминахте от плоска към бяла вода?

Правих състезания с каяк с плоска вода в продължение на няколко години, но когато бях на 14, в родния ми град, Братислава, беше изградено изкуствено игрище с бяла вода. Когато видях бързеите, веднага реших да премина към бяла вода.
Въпреки че има доста добри умения за гребане на равнината, новият курс беше степен 3-4, а това беше твърде трудно за начинаещи с бяла вода, така че всъщност имах първите си преживявания с бяла вода на по-лесни курсове в Долни Кубин, което беше Клас 1-2, и Liptovsky Mikulas, клас 2-3.
Свързани

Към каква степен трябва да се насочат хората, за да започнат?

Започнете лесно, завършете силно. Трябва да имате предвид това, когато мислите за бяла вода. Добре е да имате клас 1-2 за самото начало, когато се научите да четете токове. След като се почувствате уверени, можете да преминете към следващия клас. Ако вървите стъпка по стъпка, това също го прави много по-забавно.
Хвърлянето на начинаещи с бяла вода в курс 3 клас би било по-скоро оцеляване, отколкото забавление, а това в дългосрочен план няма да е добре.