плуване

rowingtheindianocean

плуване, в отдих и спорт, задвижването на тялото чрез вода чрез комбинирани движения на ръцете и краката и естествената флотация на тялото. Плуването като упражнение е популярно като универсален разработчик на тяло и е особено полезно в терапията и като упражнение за хора с физически увреждания. Преподава се и за спасителни цели. За дейности, които включват плуване, вижте също гмуркане, спасяване, сърфиране, синхронно плуване, подводно гмуркане и водна топка.

История

Археологическите и други доказателства показват, че плуването се е практикувало още през 2500 г. пр. Н. Е. В Египет и след това в асирийската, гръцката и римската цивилизация. В Гърция и Рим плуването беше част от бойните тренировки и с азбуката също беше част от началното образование за мъже. В Ориента плуването датира най-малко от 1 век пр.н.е., има някои доказателства за състезания по плуване тогава в Япония. Към 17 век императорски указ е задължително обучението по плуване в училищата. Организирани събития по плуване се провеждат през 19 век, преди Япония да бъде отворена за западния свят. Сред предграмотните морски народи на Тихия океан, плуването очевидно е било научено от децата за времето, когато са ходили, или дори преди това. Сред древните гърци се забелязват случайни състезания и известен боксьор плува като част от обучението си. Римляните построили басейни, различни от баните. През 1 век пр.н.е. римският Гай Меценат е построил първия отопляем басейн.

Липсата на плуване

Липсата на плуване в Европа през Средновековието се обяснява от някои власти като причинена от страха, че плуването разпространява инфекция и причинява епидемии. Има някои доказателства за плуване в морските курорти на Великобритания в края на 17 век, очевидно във връзка с водната терапия. Едва през 19-ти век обаче популярността на плуването започва и като отдих, и като спорт. Когато през 1837 г. там се формира първата плувна организация, Лондон разполага с шест закрити басейна с дъски за гмуркане. Първото първенство по плуване беше състезание с 440 ярда (400 метра), проведено в Австралия през 1846 г. и ежегодно след това. Метрополитън клубът по плуване в Лондон, основан през 1869 г., в крайна сметка се превърна в Аматьорска плувна асоциация, ръководно тяло на британското любителско плуване. Националните федерации по плуване са сформирани в няколко европейски държави от 1882 до 1889 г. В Съединените щати плуването е организирано за първи път като спорт от Аматьорския атлетически съюз (AAU) при основаването му през 1888 г. Fédération Internationale de Natation Amateur (FINA) основана през 1909г.