Техниката на гребане

Преместването на черупка във водата изисква цялото тяло. Ударът е разделен на четири секции: хващане, задвижване, завършване и възстановяване.

Гребецът се навива напред върху плъзгащата се седалка в началото на удара, коленете са свити и ръцете са разперени — това е уловката. Той загребва греблото във водата при улова, набира инерцията на лодката и започва да ускорява. Положението на тялото не се променя в началото на задвижването; краката вършат цялата работа. Ръцете висят на дръжката на греблото, прокарвайки лодката покрай греблата, докато горната част на торса се развива срещу задвижващите крака. След завършване на шофирането, гребецът бързо премества ръцете си в тялото, което сега е в позиция “легнала”. Дръжката на греблото се изтегля надолу по време на финала, за да се издърпа острието от водата. В същото време гребецът оперира греблото или завърта дръжката на греблото, което кара острието да премине от вертикално към хоризонтално положение. Това перо намалява съпротивлението на вятъра и ви предпазва от сблъсък с водата. Гребецът започва възстановяването, като отдалечава ръцете си от тялото и покрай коленете, като държи греблото извън водата. Торсът се движи в заключена стъпка с ръцете, а плъзгащата се седалка се движи напред, докато гребецът е готов за следващото хващане със свити колене.

Състезание

Регатата е вид състезание по гребане. Хед състезанията са регати с дължина 4000-5000 метра, които се провеждат през есента. Най-доброто време в състезанието определя победителя. През пролетта се провеждат спринтове на 1500 или 2000 метра. Лодките са организирани в ленти и състезания.

В началото на пролетните състезания притежателите на лодки на колове държат екипажите неподвижни, докато реферът издаде командата за движение. Лодките ще бъдат извикани обратно на старта, ако екипажът предвиди тази команда и причини фалстарт. Два фалстарта могат да доведат до дисквалифициране на екипажа. Само реферът в моторно изстрелване, следващ отзад, може да спре екипажите, след като състезанието е започнало. Плавателните съдове трябва да останат в определените им ленти. Екипажите, които излизат от своята лента, няма да бъдат санкционирани, ако не пречат или не пречат на други състезатели.

Състезанията често са разделени на полети, като черупките са категоризирани по способности и размер. Всички дамски леки Varsity 8s, например, ще се състезават един срещу друг. Печелившата лодка е тази, чийто лък (изобразен върху черупката с лък топка) пресича първи финалната линия между определените маркери. При отлично време мъжкият екипаж с 8 гребла може да гребе това разстояние за по-малко от 5 минути, с темп от 14 мили в час.

Позиция на лодката

В състезателен корпус има осем позиции за гребане.

Двойката лък е места 1 и 2, а лицето в позиция 1 е известно като лък. Този дует отговаря за балансирането или настройката на лодката. В тези позиции гребците трябва да имат плавна и плавна техника. Те също обикновено са сред по-леките атлети на лодката.
„Моторното отделение“ се отнася до места 3, 4, 5 и 6. Гребците в тези позиции често са огромни и силни и са сред по-тежките атлети на лодката.
Кърмовата двойка е съставена от места 7 и 8. Осмият атлет е известен като “удар”. Този атлет обикновено е най-добрият състезател в лодката и може да установи ритъм, който останалата част от лодката може лесно да следва. Те имат тясна работна връзка с рулевия и помагат лодката да се движи възможно най-бързо.