Хамиш Бонд се отказва от гребането.

Хамиш Бонд, на 35 години, обяви, че се оттегля от гребането.
Той спечели третия си златен медал на Олимпиадата в Токио с мъжката осморка на Нова Зеландия. Той спечели първите си два златни медала с Ерик Мъри на двойки без рулеви на Олимпийските игри през 2012 г. Той е първият новозеландец, спечелил три поредни златни медала на олимпийски игри. Той преодоля трудностите, пандемията и забавянето на Игрите с една година с подкрепата и насърчението на съпругата си и постигна нов връх в кариерата си.

Бонд казва, че последните няколко години са били трудни за всички, включително и за спортистите. Имаше и моменти, в които обмислях да напусна кариерата си.
„Беше по-трудно да поддържам физическото и психическото си здраве и виждах как желанието ми да тренирам и да се състезавам намалява. Лизи, съпругата му, беше тази, която ме насърчи да продължа. Тя каза: „Не, няма да край на нещата като този.” Това беше нещото, от което имах нужда, за да продължа спортната си кариера в правилната посока.
Бонд печели златни олимпийски медали, осем световни титли и два световни рекорда в дисциплината скул. Той също има 69 последователни международни победи в състезания и много световни рекорди в гребна екипировка.
Неговите отличия включват Новозеландския орден за заслуги към страната от 2013 г., Короната и Новозеландския орден за заслуги към страната. Той също така получи почетния медал на Томас Келър за 2018 г. за изключителния си принос към гребането като състезател и спортна личност.
Бонд също имаше голям успех в колоезденето. Бонд беше коронован за национален шампион на Нова Зеландия по колоездене три поредни години и спечели бронзов медал на Игрите на Британската общност през 2018 г. в състезанието по време.
Бонд каза, че постиженията му в колоезденето са “специални” за Stuff, новинарския уебсайт на Нова Зеландия. Отчасти заради репутацията на гребане имах възможността да се състезавам и да се развивам. Не знаех, че ще мога да постигна толкова много за толкова кратък период, когато започнах да карам колело след Рио. Бих могъл да правя това още няколко месеца и може би дори да се състезавам на Nationals.
„И така, успях да представя Нова Зеландия в различни спортове на Световното първенство и Игрите на Британската общност и дори да си тръгна с награда. Това беше сърбежът, който копнеех да надраскам. Не съжалявам, че използвах този шанс да покажа колко много Мога. Въпреки че не постигнах абсолютния си лимит, имам добра представа къде е той.
Обвързването ще продължи да отразява кариерата му след Токио 2020. Бонд претегли възможностите си и реши да напусне спорта.
Бонд казва: „Чувствам се странно да кажа, че се пенсионирам. Но съм развълнуван, че напускам, докато съм на върха на спорта.“ „Чувствам се невероятен късметлия, че стигнах толкова далеч и кариерата ми далеч надхвърли мечтите ми. Това беше нещо, което никога не съм си представял, че ще постигна. Най-важните ми моменти бяха златният ми олимпийски медал в Лондон, последван от осмия в Токио.